NOS NieuwsAangepast

Senaat: WMO-zorg naar gemeenten

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Daardoor worden gemeenten vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor veel zorgtaken.

37 senatoren stemden vóór de wet, 36 tegen. Oppositiepartijen CDA, SP en Groenlinks vinden dat de plannen te snel worden doorgevoerd en zijn bang dat de gemeenten niet goed op hun taak zijn voorbereid.

Goedkoper

De nieuwe wet moet grote bezuinigingen opleveren. De gedachte is dat gemeenten zorg goedkoper kunnen regelen dan het Rijk. Ouderen moeten langer thuis blijven wonen en gemeenten worden voor een groot deel verantwoordelijk voor de ondersteuning die zij daarbij nodig hebben.

Ook veel zorgtaken voor gehandicapten en chronisch zieken moeten vanaf 1 januari 2015 op lokaal niveau worden geregeld. Verder krijgen zorgverzekeraars er taken bij in de verpleging en verzorging van mensen thuis.

Volgens staatssecretaris Van Rijn is het werk nog niet gedaan nu de wet door de Eerste Kamer is. Hij beloofde dat hij met gemeenten in gesprek blijft over de concrete uitvoering van de plannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl