NOS NieuwsAangepast

Straf pleegmoeder na mishandeling

Een vrouw van 73 is schuldig bevonden aan het mishandelen van drie pleegkinderen in gezinshuis De Loot in Nieuwleusen. Ze krijgt daarvoor een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. De kinderen werden mishandeld tussen 2007 en 2010. De eis was negen maanden voorwaardelijk.

Ook moet de vrouw de drie kinderen ieder een schadevergoeding van 500 euro betalen, bepaalde de rechtbank in Zwolle.

De rechter wilde de vrouw vanwege haar leeftijd en slechte gezondheid niet naar de cel sturen, maar wil met de voorwaardelijke straf recht doen aan de ernst van de feiten. De kinderen werden geslagen met een kleerhanger en een mattenklopper, geschopt en hardhandig bij de oren gepakt.

De vrouw krijgt een proeftijd van twee jaar, maar de straf zal niet worden uitgevoerd omdat er geen kans op herhaling bestaat.

Nee zeggen

De vrouw was jarenlang pleegmoeder in het christelijke gezinshuis. Ze had een leidinggevende functie. Volgens de rechter had ze aan de bel moeten trekken toen het werk haar te veel werd. Ze had nee moeten zeggen tegen de grote hoeveelheid werk die haar was toebedeeld.

De mishandelingen kwamen twee jaar geleden aan het licht. De vrouw werkte toen niet meer als beheerder van het opvanghuis.

De jeugdzorgorganisatie William Schrikker Groep onderzocht de zaak en kwam tot de conclusie dat tussen 1984 en 2010 kinderen zijn misbruikt in De Loot. Er werden meteen maatregelen genomen. Er kwam een strenge screening voor pleegzorgmedewerkers en alle WSG-medewerkers werden getraind in het herkennen van (seksuele) kindermishandeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl