NOS NieuwsAangepast

Eekhoorn lijdt onder eikelschaarste

Het aantal eekhoorns in Nederland is verder afgenomen. Dat blijkt uit de jaarlijkse tellingen die de Zoogdiervereniging organiseert in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek en vogelorganisatie Sovon.

De eekhoornpopulatie is sinds 1996 met ongeveer 30 procent gedaald. In duingebieden is de afname zelfs 70 procent. Daarvoor zijn verschillende oorzaken.

Ziektes

De Zoogdiervereniging denkt dat er in de duinen mogelijk een ziekte heerst onder de eekhoorns, maar daarvoor is meer onderzoek nodig. Wel staat vast dat er veel inteelt is onder eekhoorns in de duinen, die daardoor vatbaarder kunnen zijn voor ziekten.

De inteelt kan het gevolg zijn van de versnipperde ligging van de gebieden waar de dieren leven, in combinatie met ziektes en het doodrijden van de dieren.

Zaden en vruchten

In heel Nederland hebben eekhoorns te lijden gehad onder een gebrek aan eikels en beukennootjes. In de periode 2008-2011 waren er al weinig bosvruchten. Daarnaast werd de schaarste in 2012 gevolgd door een lange winter met veel sneeuw.

Het komende jaar ziet er beter uit voor de eekhoorn, denkt de Zoogdiervereniging. De afgelopen winter was zacht. Bovendien zijn er dit jaar waarschijnlijk veel beukennootjes..

Jaar van de eekhoorn

2014 is door de Zoogdiervereniging en de Stichting Eekhoornopvang uitgeroepen tot het Jaar van de Eekhoorn. Samen met de egel is de eekhoorn het populairste wilde zoogdier in Nederland.

Door aandacht te vragen voor het populaire dier willen de betrokkenen onder meer de verspreiding van de eekhoorn zo goed mogelijk in kaart brengen.

Er is onder meer een speciale folder uitgebracht waarin mensen kunnen lezen wat ze voor de eekhoorn kunnen doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl