NOS NieuwsAangepast

Ook Duitsers balen van tolheffing

Het plan om in Duitsland tol te gaan heffen stuit ook in het land zelf op verzet. Directeur Wansleben van de Duitse Kamer van Koophandel is bang dat de maatregel de verhoudingen met de buurlanden op scherp zet.

"De verwachte inkomsten rechtvaardigen de invoering niet", zegt Wansleben. Hij denkt dat andere landen tolheffing invoeren voor Duitse auto's.

Ook de verkeersminister van de deelstaat Noordrijn-Westfalen is niet blij met de plannen. "Het idee voor een tolheffing kan alleen slagen als het rechtvaardig en onbureaucratisch is", aldus de minister.

Buitenlanders

Duitsland wil vanaf 2016 tol gaan heffen. De maatregel moet zo'n 2,5 miljard euro opbrengen. In de praktijk betalen alleen buitenlanders, Duitsers worden gecompenseerd via een belastingvoordeel.

Het samenwerkingsverband in de Nederlands-Duitse grensregio Euregio Rijn-Waal heeft een brief gestuurd aan de Duitse bondskanselier Merkel. Daarin uit de organisatie zijn zorgen over de tol. Volgens Euregio Rijn-Waal zullen minder Nederlanders Duitsland bezoeken door de tolheffing. "We werken al meer dan veertig jaar aan het slechten van barrières tussen Duitsland en Nederland, maar hierdoor zijn we weer terug bij af", zegt een woordvoerder.

Euregio Rijn-Waal denkt dat Nederlanders minder vaak boodschappen zullen doen over de grens en dat ze niet meer vanuit Duitsland zullen vliegen. "Daarom hebben wij de Duitse regering verzocht af te zien van de tolplannen" , zegt Ulrich Francken, voorzitter van de Euregio Rijn-Waal.

Petitie

In Nederland hebben inmiddels ruim 5000 mensen de petitie van de ANWB tegen de Duitse tolheffing getekend. De petitie werd gisteren online gezet. De organisatie is tegen het plan omdat het haaks staat op het principe van het vrije verkeer van goederen en personen in de EU. Ook vindt de ANWB het onrechtvaardig dat de Duitsers zelf worden gecompenseerd.

Volgens directeur Groen van de Eems Dollard Regio is de maatregel slecht voor de economie in Duitsland en de buurlanden. Het voornemen rijmt volgens hem ook niet met de Europese regels. Groen verwacht dan ook dat het Europees Parlement niet akkoord zal gaan met het plan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl