NOS NieuwsAangepast

"Vestiahuurder nog jaren de dupe"

"De huurders van Vestia betalen bij wijze van spreken omgerekend de komende vijftig jaar 40 euro per maand extra door de derivatenhandel van de toenmalige directie", zegt oud-ambtenaar Erik Wilders voor de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties. Met dit rekenvoorbeeld wil hij de omvang van de schade aangeven.

Namens de overheid ging Wilders de onderhandeling aan met de banken die de risicovolle derivaten aan Vestia hadden verkocht. Het kwam uiteindelijk op een afkoopsom van 2 miljard euro. Die schade is veroorzaakt door de 'derivatenman' van Vestia Marcel de Vries, vindt hij.

"Hij is uitermate onvoorzichtig geweest met maatschappelijk kapitaal. Hij is enorme risico's aangegaan en heeft grote verliezen geleden." De Vries beweert zelf dat de derivatenportefeuille over vijftig jaar voordeel had opgeleverd. Maar volgens Wilders is er dus juist vijftig jaar lang schade, geld dat niet aan huurders wordt besteed. Ook al krijgen ze de rekening niet letterlijk op de deurmat.

Goeie deal?

De commissie wil van oud-ambtenaar Wilders of het Vestia-schandaal inderdaad 2 miljard euro moest kosten.

"Meneer Wilders, vindt u het een goeie deal?""Eh ... het is de minst slechte deal. Maar niets doen of Vestia failliet laten gaan waren ook geen opties.""Sommige mensen zeggen dat de banken door de deal nogmaals profiteerden van de verkoop van slechte producten.""Ja. Daarom zeg ik ook, het was geen goeie deal. Maar de banken hadden zich juridisch heel goed ingedekt."

Eén bank, Credit Suisse, besloot er niet op in te gaan, en een rechtszaak te starten. Die kan nog 60 tot 70 miljoen euro gaan kosten, maar dat heeft geen gevolgen voor de afspraak met de andere banken, zegt Wilders.

Failliet

Om de banken toen onder druk te zetten, hadden de onderhandelaars namens de overheid beslag laten leggen op alle huizen van Vestia. De banken wisten dus dat ze met lege handen zouden achterblijven als ze Vestia failliet lieten gaan. Maar ze wisten niet dat de overheid het nooit zover zou laten komen.

"Het is maar goed dat ze onze nieren toen niet geproefd hebben", zegt Wilders.

Gisteren maakte oud-minister Spies bekend dat zij in deze periode een dreigend telefoontje kreeg van ABN Amro-topman Gerrit Zalm. Uiteindelijk werd de deal toch gesloten. Ook de toenmalige ministerraad steunde dat besluit, verklaarde Spies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl