NOS NieuwsAangepast

Vrijspraak voor verdachten Brink's

Twee verdachten van de overval op een gelddepot van Brink's in Amsterdam in 2011 zijn vrijgesproken. Tegen hen was vier jaar cel geëist.

Het Openbaar Ministerie zegt dat de mannen hebben geholpen met de voorbereiding van de overval, maar de rechtbank vindt dat er niet genoeg bewijs is.

DNA

De ene man, Achraf A., werd ervan verdacht dat hij het hek van de parkeerplaats van een nabijgelegen politiebureau had dichtgemaakt met een kettingslot. Er zat een handschoen vast aan het hek, met daarin DNA-sporen van A.

De rechtbank acht het niet bewezen dat die handschoen tijdens het afsluiten op het hek terecht is gekomen. Dat kan ook op een ander moment zijn gebeurd, zegt de rechter.

A. is wel veroordeeld tot twee maanden celstraf omdat hij in het bezit was van een gasalarmpistool en hennep.

Vluchtauto

De andere man, Rachid C., werd ervan verdacht dat hij een van de vluchtauto's had geleverd. Het kenteken van de auto stond op zijn naam, maar volgens de rechter is daarmee niet bewezen dat hij de auto bewust heeft geleverd voor de overval.

Het Openbaar Ministerie denkt erover na om in hoger beroep te gaan.

Andere verdachten

Er zit nog een verdachte vast voor de overval. Het is Ali A., die wordt gezien als hoofdverdachte. Hij werd in mei opgepakt in Marokko waar hij nog vastzit. A. wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de diamantroof op het vliegveld bij Brussel in 2013.

Een vierde verdachte van de gewelddadige overval op Brink's is nog voortvluchtig.

Overval

In de vroege ochtend van 29 juni 2011 drongen de overvallers het gelddepot van Brink's in Amsterdam-Zuidoost binnen met wapens en explosieven. Zij namen 12 miljoen euro mee.

Toen de politie aankwam bij Brink's werden de agenten beschoten met automatische vuurwapens en bestookt met explosieven. Daarna gingen de daders ervandoor.

Vlucht

Met zeer hoge snelheid reden de overvallers over de snelweg. Uiteindelijk crashte een van de twee vluchtauto's op de A2, waarna de auto in brand vloog. De overvallers bedreigden een automobilist en namen zijn auto mee.

De helft van de buit ging in de brandende auto in vlammen op. De andere helft, die in de andere vluchtauto lag, is nog steeds spoorloos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl