NOS NieuwsAangepast

Kabinet schiet mkb te hulp

Het kabinet wil het voor het midden- en kleinbedrijf makkelijker maken om aan financiering te komen. Tot 2019 gaat de overheid daarom 155 miljoen euro uitgeven aan diverse regelingen voor het mkb. De maatregelen moeten leiden tot circa 2,5 miljard euro aan financieringsruimte voor het midden- en kleinbedrijf.

Het gaat vooral om garantstellingen. De overheid hoopt daarbij dat private financiers zoals beleggers, bedrijven en banken makkelijker geld uitlenen.

Volgens minister Kamp van Economische Zaken zien ondernemers in de aantrekkende economie steeds meer kansen om te groeien. "Helaas hebben ondernemers dikwijls een zwakke financiële positie, is het risico voor de banken toegenomen en zijn er onvoldoende alternatieven voor financiering via de bank."

"Vaart maken"

De Nederlandse Vereniging van Banken is blij met de maatregelen. "Zo kunnen bedrijven sterker worden en dan kunnen ze vervolgens ook makkelijker in aanmerking komen voor financiering door een bank", zegt woordvoerder Bart van Leeuwen van de NVB.

MKB Nederland hoopt vooral dat er vaart wordt gemaakt. Voorzitter Michael van Straalen: "Mooi dat er weer een plan ligt. Maar het moet geen anderhalf jaar duren voordat er wat gebeurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl