NOS NieuwsAangepast

Vertrekregeling Moerdijk rond

De gemeenteraad van Moerdijk heeft unaniem ingestemd met de vertrekregeling voor inwoners van het Brabantse dorp. Het is een onderdeel van een pakket maatregelen om de overlast te beperken nu de uitbreiding van de haven en het industrietrein definitief is goedgekeurd.

De inwoners zijn bang dat de uitbreiding veel overlast met zich meebrengt. Uit een enquête van de gemeente bleek eerder dat meer dan de helft van de inwoners het dorp overwoog te verlaten als de haven wordt uitgebreid.

'Blijfregeling'

De financiële regeling, die door Moerdijk wordt wordt gezien als een 'blijfregeling', werd in mei voorgesteld aan de verontruste inwoners. Het dorp telt ruim 1100 inwoners van wie een groot deel een koophuis heeft.

Als een huizenbezitter een beroep doet op de regeling, probeert de gemeente het huis binnen zes maanden te verkopen. Lukt dat niet, dan koopt de gemeente het huis voor 95 procent van de taxatiewaarde op dat moment.

De gemeenteraad stemde ook voor een aantal andere maatregelen om de leefbaarheid te vergroten. Die kosten acht miljoen euro en moeten onder meer voorkomen dat de uitbreiding van de haven en het industriegebied tot veel meer stankoverlast leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl