NOS NieuwsAangepast

"Ik tel even tot tien"

"Ik tel even tot tien. Dat lijkt me wel verstandig", zegt oud-minister Spies als zij in haar verhoor moet reageren op de beschuldiging van de 'derivatenman' van Vestia. Hij had in zijn verhoor tegen de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties verklaard dat Spies schuldig was aan het Vestiaverlies van 2 miljard euro.

Letterlijk zei De Vries op 16 juni jongstleden: "Ze wilde dat het werd afgehandeld op het ongunstigste moment. Ze hebben zo een hoop geld weggegooid terwijl er andere oplossingen mogelijk waren. We hadden nog jaren door kunnen gaan."

Spies kon daar vandaag eindelijk op reageren: "Niemand had het financiële risico van Vestia nog zo lang willen meedragen. Hij rekent zich rijk." Ook had Vestia geen leningen meer kunnen krijgen waar nu vaak tijdelijk de gaten mee werden gedicht.

Faillissement

"Een faillissement van Vestia had gekund. We hebben het steeds als optie naast de andere opties gelegd. Maar we zeiden steeds dat het niet moest gebeuren", zegt Spies.

Als woningcorporatie Vestia failliet was gegaan hadden de Rijksoverheid en de gemeenten Den Haag en Rotterdam daarvoor moeten opdraaien. De rekening was dan bij de belastingbetaler komen te liggen.

En dus koos Spies er met haar adviseurs voor de giftige derivatenportefeuille voor 2 miljard euro af te kopen bij de banken. Dat betaalden Vestia en de andere corporaties, en uiteindelijk de huurders, samen.

Jan-Kees de Jager

"Ik vond het niet verantwoord om met zo'n speculatieve portefeuille een onzekere toekomst tegemoet te gaan." Volgens Spies had de kredietwaardigheid van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw in gevaar kunnen komen, met hogere rentelasten voor de andere woningcorporaties tot gevolg.

Voor haar aanpak had zij steun van de ministerraad. "Ook van de minister van Financiën de heer De Jager?" wil de commissie weten. "Van de gehele ministerraad", antwoordt Spies.

Gerrit Zalm

De banken werkten haar eerst tegen. Topman Gerrit Zalm van ABN Amro belde haar zelfs op om te dreigen met een kredietstop voor alle andere woningcorporaties als zij doorging. Die kredietstop heeft uiteindelijk anderhalve maand geduurd. Toen werd het afkoopcontract van 2 miljard met de banken ondertekend.

Morgen wordt de ambtenaar gehoord die vanuit het ministerie van Financiën de oud-ministers Donner, die vanmorgen werd verhoord, en Spies bijstond bij de afwikkeling van het Vestia-schandaal. Vanaf 9.30 uur op NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl