NOS NieuwsAangepast

Investeerders gezocht voor ADO

De leiding van ADO Den Haag is op zoek naar Haagse investeerders om een overname door een Chinees bedrijf af te wenden. Ook de gemeente is bij die zoektocht betrokken. Dat melden verschillende bronnen binnen de club en de gemeente aan de NOS.

Twee weken geleden maakte grootaandeelhouder Mark van der Kallen bekend dat hij van plan is zijn aandelen te verkopen aan het Chinese United Vansen. Dat bedrijf zou met forse investeringen ADO de Europa League in willen loodsen, maar op het stadhuis en bij de club wordt die investeerder met argusogen bekeken. Vansen is een relatief onbekende partij en de angst bestaat dat ADO een soort handelshuis voor spelers wordt.

Afhankelijk

De club en de gemeente maakten eerder al bekend dat ze niet willen dat ADO afhankelijk blijft van één investeerder: ze zien graag meerdere aandeelhouders met binding met de regio en met de club. Ook vinden ze dat de club op eigen benen moet staan zonder dat daar jaarlijks geld van een eigenaar met diepe zakken bij moet.

De stad Den Haag heeft een prioriteitsaandeel en kan onder bepaalde voorwaarden een overname blokkeren. Daar is wel haast bij: uiterlijk 16 juli moet de stad haar oordeel uitspreken over de overname. Als dat oordeel negatief is, moet de gemeente andere investeerders aandragen die bereid zijn de club over te nemen.

Animo

Als het zou lukken om andere investeerders te vinden, zou dat bijzonder zijn. Eerdere zoektochten naar lokale geldschieters liepen telkens stuk. Zowel de huidige eigenaar als de gemeente heeft in het verleden geprobeerd om nieuwe aandeelhouders te vinden, maar de animo onder Haagse zakenmensen bleek te gering.

De partijen die betrokken zijn bij de overname willen geen commentaar geven zolang het onderhandelingsproces nog loopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl