NOS NieuwsAangepast

Nieuw onderzoek Deventer moord

Er komt nader onderzoek in de Deventer moordzaak. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad heeft dat besloten na een verzoek van de advocaten van Ernest Louwes, die veroordeeld werd voor de moord. Dat kan uiteindelijk leiden tot een herziening van de zaak, waarbij het proces over moet.

Een aantal aspecten wordt opnieuw onderzocht, waaronder bewijsmateriaal op de blouse van het slachtoffer en het telefoonverkeer van Louwes.

Nieuwe feiten

In de Deventer moordzaak is Louwes veroordeeld voor de moord op de weduwe Jacqueline Wittenberg. Hij kreeg 12 jaar cel en heeft zijn straf al uitgezeten.

Zijn advocaten wilden nieuw onderzoek, omdat nieuwe feiten naar voren zijn gekomen. Zo heeft de recherche aanwijzingen gevonden die erop duiden dat Jacqueline Wittenberg niet op donderdag 23, maar op vrijdag 24 september 1999 is vermoord. Op die dag had Ernest Louwes een alibi.

Het lijkt er bovendien op dat een telefoongesprek dat Louwes had vlak voor de moord, op een andere plek heeft plaatsgevonden dan lang werd gedacht. Rechercheurs zouden de locatie van dat laatste gesprek verkeerd hebben geïnterpreteerd.

NFI

De Hoge Raad zegt dat het hof bij de veroordeling inderdaad van een aantal verkeerde aannames over het telefoonverkeer uitging. De advocaat-generaal zal onderzoeken of de juiste aannames tot een andere conclusie leiden.

Verder zal aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) commentaar gevraagd worden op deskundigenrapporten, waarin staat dat het celmateriaal dat op de blouse van de weduwe is gevonden daar ook gekomen kan zijn door "vreedzaam contact". Mogelijk zal de Hoge Raad dan zelf een derde deskundige om een conclusie vragen. Ook het tijdstip van overlijden zal nader worden onderzocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl