NOS NieuwsAangepast

Spies: Zalm liet zijn spierballen zien

"Gerrit Zalm heeft mij namens ABN Amro twee keer gebeld, vooral om zijn spierballen te laten zien", verklaart oud-minister Spies (CDA) voor de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties. Zij was op dat moment bezig het derivatenschandaal bij Vestia op te lossen.

Vestia had voor meer dan 20 miljard aan, vaak giftige, derivaten in portefeuille. Een deel van die derivaten waren verkocht door ABN Amro. De bank had er dus belang bij hoe toenmalig minister Spies de zaak wilde oplossen.

"Not amused"

Om de eerste grote financiële risico's weg te nemen, stond het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) voor 1 miljard euro garant voor Vestia. Als een soort garantie had het WSW beslag gelegd op alle woningen van Vestia. De banken hadden die garantie en dat onderpand nu dus niet meer.

"Zalm zei daarover dat hij 'not amused' was over die actie van het WSW. Dat was ook precies de bedoeling, dat hij 'not amused' was", vertelt Spies. Zij was verwikkeld in vrij harde en ingewikkelde onderhandelingen met de banken over het afbouwen van de derivatenportefeuille van Vestia.

Spies: "Het dreigement was dat dit voor ABN Amro en de andere banken reden kon zijn de andere woningcorporaties geen krediet meer te verstrekken." Uiteindelijk voerden de banken dit dreigement ook uit, vertelt Spies na afloop van haar verhoor. Tot de banken op 18 juni 2012 de afkoopsom van 2 miljard euro kregen.

"Ophouden"

Ook een van de ambtenaren die haar hielpen kreeg dreigementen te horen in zijn gesprekken met de banken. Hij kreeg volgens Spies te horen: "Nu moet je ophouden' anders zien we dit gesprek als contractbreuk."

In dat geval hadden de banken in één klap al het geld bij Vestia kunnen opeisen en was de woningcorporatie failliet gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl