NOS NieuwsAangepast

Justitie: drones vormen risico

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is op zoek naar een methode om op afstand bestuurbare mini-helikopters uit de lucht te kunnen halen. Bedrijven zijn uitgenodigd om met oplossingen te komen voor de risico's van deze zogeheten drones.

Volgens een woordvoerder van het ministerie kunnen ze een gevaar gaan vormen voor de luchtvaart, omdat ze moeilijk te zien zijn. Daarnaast vormen ze een risico bij het beveiligen van objecten, evenementen en personen.

Terroristen

Er is geen concrete actuele dreiging, zegt de woordvoerder. Experts hebben eerder gewaarschuwd dat terroristen drones kunnen gebruiken om explosieven te vervoeren en tot ontploffing te brengen.

De meeste eigenaren van drones gebruiken ze om foto- of video-opnames uit de lucht te maken.

Markt

Het ministerie heeft een aanbesteding uitgeschreven. Die is volgens de woordvoerder zeer ruim omschreven. "Wij constateren dat er risico's zijn en vragen aan de markt: heeft u oplossingen voor deze risico's?"

De bedrijven hebben tot half augustus de tijd om hun plannen in te dienen. Dan zal het ministerie ze beoordelen. Daarbij wordt gekeken naar de effectiviteit, de kosten en of de oplossing wel proportioneel is.

Het gebeurt volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport steeds vaker dat piloten van vliegtuigen en helikopters onderweg een drone spotten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl