NOS NieuwsAangepast

"Bouwsector is nog kwetsbaar"

Bij brancheorganisatie Bouwend Nederland zijn ze niet echt verrast door de negatieve berichten van vanochtend van de bouwers BAM en Ballast Nedam. "De markt is nog erg kwetsbaar, marges flinterdun en tegenvallers hebben direct effect op de cijfers", aldus een woordvoerder.

Volgens hem hebben de bouwbedrijven geen vet meer op de botten. "Herstel van de bouw komt er pas volgend jaar aan. We zitten nu nog echt in de crisis."

De grootste bouwer van Nederland, BAM, kwam met een winstwaarschuwing. De komende tijd moet het bedrijf zeker 75 miljoen euro aan verlies boeken op projecten in Duitsland en Groot-Brittannië. In augustus, bij de presentatie van de halfjaarcijfers, wordt duidelijk of het gevolgen heeft voor de werknemers.

Ballast Nedam leed in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 51 miljoen euro. Ballast verloor 87 miljoen op een wegenproject A15 Maasvlakte-Vaanplein. Maar ook een tegenvaller van het project A2 Maastricht moest worden ingecalculeerd. Ballast Nedam is sinds 2011 al een kwart in omvang gekrompen. Werkten er toen 4000 mensen, nu zijn dat er nog 3000.

'Historisch slecht'

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft het over "een uitzonderlijk slechte periode die de bouw achter de rug heeft".

Directeur van het EIB, Taco van der Hoek: "2012 was een jaar waarin de bouwsector collectief in de min zat, dat alle bedrijven samen dus verlies leden. Dat is historisch nog nooit vertoond. Heel zorgelijk. Goede nieuws is dat we nu aan het herstellen zijn, zonder dat we dat nog direct zien in de productiecijfers."

Volgens hem trekt vooral de woningbouw aan. "Feit is dat er 40 procent meer vergunningen zijn afgegeven voor de bouw van nieuwe woningen. Dus die markt is zich aan het herstellen. Volgend jaar verwacht ik weer dubbele groeicijfers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl