NOS NieuwsAangepast

Israël doodt Hamas-militanten

Bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn zeven militante Palestijnen omgekomen. Dat zegt de Palestijnse Hamas-beweging. Ze werden gedood toen een ontmoetingsplaats voor militanten bij Rafah, aan de Egyptische grens, werd bestookt.

Het Israëlische leger zegt dat de aanvallen een reactie zijn op de aanhoudende Palestijnse raket-aanvallen op het zuiden van Israël. Gisteren werden volgens het leger zeker 25 raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd.

Grootste verlies

Premier Netanyahu beloofde gisteren alles te zullen doen om de veiligheid in het zuiden van Israël te waarborgen. Bij de aanvallen van vannacht werden negen doelwitten in de Gazastrook bestookt, waaronder verborgen raketlanceerinstallaties, zegt Israël.

De dood van zeven militanten is het grootste verlies voor Hamas bij één aanval sinds de korte oorlog in 2012. Toen kwamen in acht dagen tijd 180 Palestijnen en zes Israëliërs om het leven.

Nog harder

Rechtse leden van Netanyahu's regering vinden dat Israël nog veel harder moet terugslaan. Maar Netanyahu voelt nu weinig voor een grootscheepse aanval, omdat Hamas ook over raketten beschikt die Tel Aviv kunnen bereiken. Wel heeft hij gedreigd met de inzet van grondtroepen.

De spanning en het geweld tussen Israël en de Palestijnen is sterk opgelopen door de moord op drie ontvoerde Joodse tieners op de Westelijke Jordaanoever, gevolgd door de dood van een Palestijnse jongen die levend werd verbrand. In die laatste zaak zou gisteren een bekentenis zijn afgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl