NOS NieuwsAangepast

"Onnodig doden door logge VN"

In noodsituaties sterven onnodig veel mensen doordat hulporganisaties te bureaucratisch en langzaam werken, concludeert Artsen zonder Grenzen (AzG). De organisatie heeft een rapport (.pdf) uitgebracht met de titel 'Where is everyone?'. Daarin moeten vooral de Verenigde Naties het ontgelden.

De VN is wereldwijd de belangrijkste instantie op het gebied van hulpverlening. Volgens Artsen Zonder Grenzen is de VN log en voeren verschillende afdelingen onderling competitie. Daardoor worden grote groepen mensen die hulp nodig hebben niet bereikt.

Duizenden doden

AzG keek vooral naar de manier waarop hulp is geboden in Syrië, Zuid-Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek. In die drie landen gaan duizenden mensen dood door geweld of een gebrek aan medische hulp, ondanks de aanwezigheid van humanitaire organisaties.

Artsen zonder Grenzen stelt verder dat hulporganisaties moeilijk te bereiken gebieden en bevolkingsgroepen steeds vaker mijden. Hulp blijft uit of komt maar mondjesmaat op gang omdat het te duur is, er te weinig aandacht is voor de ramp of de veiligheid van hulpverleners in gevaar is.

Wake-upcall

Het snel en goed reageren op internationale crises is de belangrijkste verantwoordelijkheid van de humanitaire organisaties, maar dat gebeurt volgens het rapport nu onvoldoende. Artsen zonder Grenzen spreekt van een wake-upcall en roept alle hulporganisaties op om mee te denken over manieren waarop het beter kan.

AzG stelt voor om hulpacties kleinschaliger aan te pakken. Zo zou de VN niet altijd een coördinerende rol moeten spelen. Als de Verenigde Naties de situatie nu niet veilig genoeg vinden of om andere redenen niet willen ingrijpen, dan komt vrijwel alles stil te liggen. Alleen het Rode Kruis en AzG zelf maken volgens het rapport nog een afweging op basis van hun eigen veiligheidsanalyse.

Kleinere organisaties waren volgens Artsen zonder Grenzen veel beter in staat zich aan te passen aan de situatie in Jordanië bij de opvang van Syrische vluchtelingen. Verder zijn grotere organisaties geneigd zich diplomatieker op te stellen, stelt het rapport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl