NOS NieuwsAangepast

"90% NSA-data is van burgers"

Negentig procent van de data die de Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft onderschept, zijn gegevens van gewone burgers. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Maar een klein deel van de data gaat over verdachten van terrorisme. Dat betekent dat de inlichtingendienst veel meer informatie van gewone mensen heeft verzameld dan tot nu toe werd aangenomen en door de Amerikaanse regering is bevestigd, stelt de krant.

Verslaggevers onderzochten vier maanden lang 160.000 e-mails en berichten en 7900 documenten van in totaal ongeveer 11.000 internetadressen, die tussen 2009 en 2012 door de NSA werden onderschept. Daarbij gaat het om gegevens van zowel Amerikanen als buitenlanders.

Seksuele affaires

Volgens de Washington Post haalt de NSA de gegevens van onschuldige burgers binnen "via een sleepnet dat de NSA voor anderen heeft gespannen". Een groot deel van de onderschepte informatie wordt bewaard, ook al zijn de gegevens voor de inlichtingendienst niet van belang.

Volgens The Post bevatten de onderschepte data onder meer liefdesverhalen, seksuele affaires, medische gegevens, pikante foto's en financiële problemen. De NSA vindt de data van weinig belang, maar slaat de gegevens desondanks op.

Nucleair project

Bij de onderschepte gegevens van terreurverdachten zit volgens het onderzoek van de krant wel degelijk informatie die van belang is voor de nationale veiligheid, zoals over een geheim nucleair overzees project en hackers die in Amerikaanse computernetwerken willen binnendringen.

De krant spreekt van een politiek dilemma voor president Obama; enerzijds zit er tussen de gegevens waardevolle informatie, anderzijds wordt de privacy van onschuldige burgers op grote schaal geschonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl