NOS NieuwsAangepast

"Congo moet getuigen beschermen"

Amnesty International roept Congo en het Internationaal Strafhof op de drie Congolezen te beschermen die vandaag op het vliegtuig worden gezet naar Kinshasa. De drie hebben voor het hof in Den Haag getuigd tegen twee militieleiders en ook verklaringen afgelegd tegen president Kabila.

Amnesty zegt dat het Internationaal Strafhof de plicht heeft om de drie mannen bij terugkeer goed te volgen. De mensenrechtenorganisatie vreest dat de mannen worden gemarteld of de doodstraf krijgen als ze terug zijn in hun geboorteland. De Congolese justitie moet samenwerken met het strafhof om dat te voorkomen, zegt Amnesty.

Oorlogsmisdaden

Ook Human Rights Watch zegt dat Nederland de plicht heeft om ervoor te zorgen dat de Congolezen niet worden onderworpen aan mensenrechtenschendingen. De organisatie heeft een brief met die boodschap aan staatssecretaris Teeven gestuurd.

De mannen streden aan dezelfde kant als de militieleiders, maar vertrokken in 2011 naar Den Haag om tegen hen te getuigen. Ze zaten toen zelf in Congo in de gevangenis wegens oorlogsmisdaden.

Asiel

Met het Internationaal Strafhof werd afgesproken dat de mannen na de rechtszaak zouden terugkeren naar Congo, maar ze vroegen asiel aan. Dat werd afgewezen, omdat het oorlogsmisdadigers zijn. De Raad van State oordeelde dat die afwijzing terecht is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl