NOS NieuwsAangepast

"Niet alle tragiek is in wet te vatten"

Het is geen goed idee om euthanasie voor kinderen onder de 12 jaar te reguleren. Dat zegt Theo Boer, zorgethicus. Als lid van een van de vijf regionale toetsingscommissies euthanasie beoordeelt hij euthanasieverzoeken bij patiënten vanaf 12 jaar.

De zorgethicus reageert op het pleidooi van kinderarts Eduard Verhagen. Verhagen pleit ervoor om euthanasie wettelijk mogelijk te maken voor kinderen tussen de 1 en 12 jaar.

Vijf verzoeken

Op dit moment kunnen kinderen vanaf 12 jaar een euthanasieverzoek indienen. Tot 16 jaar is daarbij toestemming vereist van een ouder of voogd. Tussen de 16 en 18 jaar is die toestemming niet meer vereist, maar is het wel verplicht dat de ouders bij de besluitvorming worden betrokken.

Actieve levensbeëindiging is ook mogelijk bij kinderen tot 1 jaar, volgens criteria van het Groningen-protocol.

"Het gaat om zeer lage aantallen. Op de 25.000 euthanasiegevallen in Nederland in de laatste 12 jaar zat één kind van 12 jaar oud; vier waren er 16 of 17. De behoefte is kennelijk laag. Ook bij de pasgeborenen zijn de aantallen klein. Bij de commissie die daarover gaat, komen per jaar één of twee meldingen binnen", vertelt Boer. "Je moet je afvragen of je voor zulke kleine aantallen een hele regeling moet optuigen. Die heeft misschien symboolwaarde, laten zien hoe transparant we alles willen regelen, maar je zult zien dat de praktijk dan toch weer ingewikkelder is."

Gemotiveerd afwijken

"Laat, in het zeldzame geval dat er van kinderen of ouders een verzoek tot levensbeëindiging komt dat buiten de huidige wetgeving valt, het beoordelen dan over aan de artsen. Zoiets is van alle tijden en alle mensen. Als de nood aan de man is zal geen arts vervolgd worden als hij met een goede motivatie beslist om het lijden van een kind te bekorten."

"Nederland kent een traditie van het willen regelen van moeilijke kwesties. Maar op enig moment stuit je op je grenzen. ik ben er beducht voor dat de indruk gewekt wordt dat je tragiek in een regeling kunt vatten." zegt Boer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl