NOS NieuwsAangepast

"Wilders blokkeerde akkoord UKIP"

PVV-leider Wilders heeft een akkoord geblokkeerd met de Britse eurosceptische partij UKIP, zegt oud-PVV-Europarlementslid Lucas Hartong. De kwestie speelde 2,5 jaar geleden, zegt Hartong in het Reformatorisch Dagblad.

In het akkoord stond, volgens Hartong, dat zowel de PVV als de UKIP zouden toetreden tot de fractie van Europe of Freedom and Democracy (EFD) in het Europees Parlement. Daarover was lang onderhandeld. De EFD-fractie heeft euroscepsis als grondslag.

Wilders zou zijn afgehaakt omdat hij leider Nigel Farage van de UK Independence Party (UKIP) een briljant politicus vond maar een slechte partijleider. Hartong zegt ook dat de PVV-leider niet bereid was om de tweede viool te spelen.

'Pioniersfase'

Volgens Hartong illustreert dit proces dat de PVV in de pioniersfase is blijven steken. "Wilders vertrouwt niemand. Mogelijk komt dat door de jarenlange beveiliging. Dat doet psychisch iets met je. Maar zo zet je de partij wel op slot", zegt Hartong in het Reformatorisch Dagblad.

Lucas Hartong werd in 2010 namens de PVV lid van het Europees Parlement. Hij trok zich in maart terug van de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen. Hij gaf als argument dat hij niet wilde samenwerken met "foute figuren" uit partijen als het Franse Front National en de Oostenrijkse FPÖ. Hartong doelde daarbij op antisemieten.

Mislukte poging

De poging van Wilders om met gelijkgestemden een eurosceptische fractie te vormen in het Europees Parlement, strandde vorige maand. Het lukte hem niet om het benodigde aantal van zeven partijen bij elkaar te krijgen.

Wilders trok bij de fractievorming samen op met Marine Le Pen van het Front National.

Er komt wel een eurosceptische fractie in het Europees Parlement rond de Britse UK Independence Party. Die is er wel in geslaagd voldoende geestverwanten te vinden. De UKIP weigert met het Front National samen te werken omdat die partij nog steeds antisemitisch zou zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl