NOS NieuwsAangepast

"Meer crèches op rand afgrond"

Het faillissement van kinderopvangorganisatie Estro staat niet op zich, vreest voorzitter Gjalt Jellesma van Boink, de belangenvereniging van ouders. "Ik maak me wel zorgen, veel organisaties staan onder druk."

Vandaag werd bekend dat het grootste kinderopvangbedrijf van Nederland, het commerciële Estro, failliet gaat. De rechtbank heeft het bedrijf uitstel van betaling gegeven. Inmiddels is ook bekend dat een deel van Estro is overgenomen door een investeerder uit Engeland. Het bedrijf kan dus een doorstart maken.

Onrust

Neemt niet weg dat zo'n duizend werknemers hun baan verliezen en negentig vestigingen moeten sluiten. En wat gebeurt er met de kinderen die aan het einde van deze maand niet meer bij hun opvang terecht kunnen?

Volgens Jellesma gaat het hier om 15 procent van het totaal aantal kinderen bij Estro. "Estro zal hen een alternatief bieden, als ouders dat tenminste willen." De voorzitter denkt niet dat het vinden van een nieuwe plek problemen op zal leveren, omdat er momenteel veel plaatsen zijn."

Wel vindt hij het vervelend dat er zo veel onrust is voor ouders en kinderen. "Is een kind na zes maanden op een kinderdagverblijf eindelijk gewend, kun je weer op zoek naar een andere plek", zegt hij. "Er moet rust komen, stabiliteit."

En voor die rust moet de politiek zorgen, stelt Jellesma. "Het is algemeen bekend dat we in Nederland veel meer voor kinderopvang betalen dan in andere landen. We roepen al twee jaar dat er te veel wordt bezuinigd, maar daar wordt niet naar geluisterd. Hou op met bezuinigen. "

Doodzonde

De verwachting is dat het nog wel even zal duren voor de kinderopvang zal merken dat de economie weer in de lift zit. Jellesma is bang dat voor die tijd nog meer organisaties de deuren moeten sluiten, onder meer omdat banken niet bereid zijn te financieren. "Dat is buitengewoon zuur, juist nu er licht aan het einde van de tunnel is."

De voorzitter vindt dat de overheid moet ingrijpen, zodat er geen faillissementen meer bijkomen en we straks weer met een tekort aan kinderopvangcentra zitten. "Dat is doodzonde om te laten gebeuren. Niet alleen voor de kinderopvang, maar ook voor de overheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl