NOS NieuwsAangepast

"Wij zijn geen gevaar voor NL"

Nederlandse jihadisten die naar Irak of Syrië gaan om te vechten, vormen volgens Abu Mohammed geen gevaar voor Nederland. Hij is een Nederlandse jihadist uit de Schilderswijk in Den Haag. Hij zegt dat de buitenlandse strijders alleen maar bezig zijn met de strijd in het oorlogsgebied.

De AIVD wil Nederlanders die naar het Midden-Oosten gaan om te vechten, tegenhouden. De dienst is bang dat ze bij terugkomst in ons land verder radicaliseren. De Turkse autoriteiten zijn daarom ingeschakeld om de jihadisten die via dat land Syrië en Irak proberen binnen te komen, terug te sturen naar Nederland.

Toch hebben zo'n 130 Nederlanders de reis gemaakt, onder wie de 26-jarige Abu Soemaya, oftewel Abu Mohammed, uit de Schilderswijk in Den Haag. Hij is op dit moment in een plaats in Syrië, vlak bij de Turkse grens.

"Ik heb veel contact gehad met Nederlanders en buitenlanders in Syrië en niemand heeft ooit iets gezegd over plannen om na terugkeer een aanslag te plegen", vertelt hij verslaggever Nicole Lefever via Skype. "Iedereen is gefocust op Syrië en Irak."

Mohammed vindt het de taak van de veiligheidsdienst AIVD om teruggekeerde strijders in Nederland in de gaten te houden. "Maar ik vind dat die jongeren nog wel een kans verdienen en niet als criminelen moeten worden behandeld."

Obstakels

Abu Mohammed volgde een mbo-opleiding grafische vormgeving. In plaats van een vervolgopleiding hbo, koos hij ervoor om naar Syrië te gaan. Om zijn droom, een leven in een islamitische staat, te verwezenlijken.

Hij reisde met een vriend, maar Syrië bereiken was niet makkelijk. Het was een reis met veel obstakels, vertelt Mohammed. "Ik heb er niet anderhalve dag, maar twee maanden over gedaan. De AIVD probeerde me tegen te houden. Ze hebben mijn naam doorgegeven aan Turkije. Maar we zijn er doorgekomen. Waar een wil is, is een weg."

Eenmaal daar kreeg hij een training van drie maanden. "Als je daarmee klaar bent, ga je zoeken naar werk. Als een soort freelancer. Het werk is het strijden voor een islamitische staat."

De opdrachten krijgt hij via via. "Ik ken Britse jongens. Die zeggen dan dat er volgende week een grote veldslag is en dat ze nog tien man nodig hebben in een gevecht tegen het leger van Assad. Dan zeg je: 'Natuurlijk!' En dan maak je jezelf klaar en bereid je je voor op de veldslag."

Democratie vies

Mohammed, die onlangs de film 'Oh Oh Aleppo' maakte, heeft weinig begrip voor de manier waarop vanuit Nederland naar de jihadisten wordt gekeken. "Dat is lachwekkend. Ze noemen ISIS een terreurbeweging omdat ze mensenrechten schenden en aan massa-executies doen. Maar als het Westen bommen gooit op Afghanistan of Fallujah in Irak dan is dat geen massa-executie."

"We zijn geboren en getogen in het Westen, in een democratie. We hebben dat geproefd en het smaakt vies. We willen daar niets mee te maken hebben. We zijn uitgeweken en willen hier de wetgeving van Allah invoeren, zodat we in rust en vrijheid kunnen leven in een islamitische staat."

Volgens Mohammed is de Arabische lente een soort beeldenstorm. "Democratie is een afbrokkelende afgod. We zien nu dat de samenleving in opstand is gekomen."

Heimwee

Ondanks zijn afkeer van Nederland, heeft Mohammed soms ook heimwee naar het land waar hij zijn familie heeft achtergelaten. "Ze kunnen niet mee, want in Syrië is het te gevaarlijk. Dit land is gewoon kapot. En als ik dan aan Den Haag denk, dan mis ik dat wel eens."

Mohammed hoopt dat meer Nederlandse jongeren naar Syrië zullen komen. "De overheid moet in gesprek met die jongeren. Ze willen af van hun Nederlandse nationaliteit en paspoort. En in ruil daarvoor moet Nederland ze naar Syrië laten gaan. Ze zijn ons toch liever kwijt dan rijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl