NOS SportAangepast

Vrouw in F1 eindigt 21ste na pech

Voor het eerst in 22 jaar deed een vrouw mee aan een onderdeel van een Formule 1-weekend, maar helaas duurde het debuut van Susie Wolff slechts vier rondjes; toen hield haar auto ermee op.

De Williams van Wolff geldt als één van snelste auto's van het seizoen, maar door een technisch probleem had ze geen andere keus dan de auto binnen een half uur aan de kant te zetten. Er was te weinig tijd om de auto nog te repareren. "Zo kan Formule 1 soms zijn", zei Wolff na afloop.

Wolff is één van de twee reservecoureurs van het Williams-team. Het gebeurt vaker dat reservecoureurs tijdens een training in plaats van een reguliere coureur rijden, maar voor Wolff was het de eerste keer.

Niet volwaardig

Volwaardige deelname aan het Formule 1-weekend was het dus niet: Wolff deed vandaag mee aan de eerste training. Daarin bereiden teams en coureurs hun auto's voor op de kwalificatie op zaterdag en de race op zondag. Die twee onderdelen zijn voorbehouden aan de reguliere coureurs van Williams.

Toch had ook de eerste training interessant kunnen zijn: een vrouw die zich kon meten aan de ongeveer twintig andere F1-coureurs van dit moment. Een kans om te laten zien dat vrouwen in de racerij helemaal niet onder hoeven te doen voor mannen.

Ironisch genoeg was het Wolff's teamgenoot Felipe Massa die door een fout hard crashte tegen een muur. Hijzelf bleef ongedeerd, maar zijn auto raakte zwaar beschadigd.

Eén na laatste

Terwijl de andere coureurs in de loop van de training steeds sneller en sneller gingen, moest Wolff vanwege haar kapotte auto lijdzaam toezien hoe ze wegzakte op de ranglijst. Uiteindelijk werd ze 21ste en daarmee één na laatste. Dat ze niet allerlaatste werd, kwam doordat de auto van een andere coureur de uitgang van de pitsstraat niet eens haalde.

Gelukkig voor Wolff krijgt ze over twee weken een nieuwe kans. Dan is de Grand Prix van Duitsland en ook daar rijdt ze mee in de eerste vrije training, net als vandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl