NOS NieuwsAangepast

Stiekem gefilmd in ziekenhuis

Het personeel van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is misleid door het bestuur. Dat liet in het geheim video-opnamen van medewerkers maken om te laten zien dat de hygiëneregels werden geschonden, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Werknemers kregen de beelden op een een speciaal georganiseerde personeelsbijeenkomst te zien. Het bestuur wekte daar de indruk dat het tv-programma Zembla de beelden had gemaakt, zonder dat het ziekenhuis daarvan op de hoogte was. Zembla maakte een aantal jaar geleden een uitzending over vieze ziekenhuizen.

Sieraden

Een paar dagen na de bijeenkomst bleek dat Zembla er niets mee te maken had. Het bestuur erkende toen dat de beelden met een eigen camera waren gemaakt voor intern gebruik. Door ze te presenteren als een Zembla-uitzending wilde het ziekenhuis de boodschap voor hygiënisch werken extra kracht bijzetten.

Het filmpje was bedoeld om medewerkers erop te wijzen altijd beschermende werkkleding te dragen. Ook mogen ze geen sieraden dragen, omdat die ziektes kunnen overbrengen.

Bonden boos

De vakbonden nemen het hoog op. Als het naleven van hygiëne-regels echt een groot probleem is, heeft de organisatie iets verkeerd gedaan, zei Jacob Riepe van CNV Publieke Zaak tegen Omroep Brabant. Daar komt nog bij dat de werkgever nu zelf regels overtreedt, namelijk "het stiekem filmen van personeel terwijl dat helemaal niet mag".

Michel van Erp van Nu'91: "Gezondheidszorg is per definitie op basis van vertrouwen. Als je dan begint je personeel voor te liegen. Ja, waar zijn we dan mee bezig?"

Excuses

De Raad van Bestuur van het ziekenhuis biedt excuses aan. Voorzitter Batenburg heeft het over een ongebruikelijke, eenmalige methode.

"Achteraf gezien hebben wij de organisatie te lang in onzekerheid gehouden over de oorsprong van de beelden. Als wij medewerkers en medisch specialisten daarmee gekwetst hebben, bied ik daarvoor excuses aan", zegt Batenburg in een verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl