NOS NieuwsAangepast

Doorstart kinderopvangbedrijf Estro

Een deel van kinderopvangorganisatie Estro maakt een doorstart. Een investeerder uit Engeland (H.I.G. Capital) neemt tweederde van de 3600 medewerkers over, meldt vakbond Abvakabo FNV.

Estro staat op de rand van een faillissement. Het bedrijf heeft uitstel van betaling gekregen. De rechter heeft een bewindvoerder aangesteld.

Door de overname blijven er 250 vestigingen open. Die gaan volgende maand verder onder de naam Smallsteps.

Onzeker

Over het deel van het personeel dat buiten de overname valt, is nog niets bekend. "De toekomst van de duizend andere medewerkers en negentig vestigingen is nog ongewis", zegt de vakbond. Komend weekend moet deze groep duidelijkheid krijgen. Alle vestigingen blijven in ieder geval deze maand nog open.

Estro is bekend van kinderdagverblijven als Catalpa, Kiddy World en Elan. Het is met 31.000 kinderen de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland.

De problemen zijn volgens Estro het gevolg van de economische crisis, baanverlies van ouders en bezuinigingen van de overheid.

Grote klap

Abvakabo FNV heeft het over een grote klap voor de kinderopvang in Nederland, medewerkers, kinderen en ouders.

"Vier jaar geleden is de voorloper van Estro overgenomen voor 400 miljoen euro door buitenlandse investeerders. Waar is dat geld gebleven? Waarom is er niet eerder ingegrepen om een faillissement te voorkomen?", vraagt Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk zich af.

Brancheorganisatie Kinderopvang is blij dat er voor veel werknemers, ouders en kinderen een oplossing is gevonden.

Boink

De belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, Boink, vindt dat de overheid een half miljard euro aan bezuinigingen op de kinderopvang moet 'teruggeven' aan de sector. Dit om te voorkomen dat meer bedrijven omvallen.

Volgens Boink-woordvoerder Gjalt Jellesma heeft de regering een half miljard te veel bezuinigd op de kinderopvang. De overheid moet deze miljoenen wat hem betreft direct weer terugpompen om ervoor te zorgen dat er genoeg opvang is zodra de economie, en de vraag naar opvang, weer aantrekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl