NOS NieuwsAangepast

Spanning Jeruzalem om begrafenis

In Jeruzalem is een grote leger- en politiemacht op de been gebracht vanwege de begrafenis, vanmiddag, van een vermoorde Palestijnse jongen. Vooral rond de Tempelberg gelden strenge veiligheidsmaatregelen.

Nadat de 16-jarige Mohammed Abu Khdair woensdag vermoord werd gevonden in de bossen buiten Jeruzalem, braken er rellen uit in het oostelijke deel van de stad en op de Tempelberg.

Wraak

Ook gisteren was het onrustig in Oost-Jeruzalem, waar veel Palestijnen wonen.

Zij denken dat Joodse kolonisten de jongen hebben gedood om wraak te nemen voor de moord op drie Israëlische tieners, eind juni. Naar verwachting geven de Israëlische autoriteiten vandaag het lichaam van de jongen vrij.

Juist vandaag, de eerste vrijdag in de ramadanmaand, willen veel moslims in Jeruzalem bidden. Maar de politie zal alleen mensen die toestemming hebben gekregen toelaten tot de Tempelberg.

Staakt-het-vuren

In het zuiden van Israël zijn vannacht en vanmorgen vier raketten vanuit de Gazastrook neergekomen. Dat zijn er veel minder dan in de voorgaande nachten, toen er sprake was van veertig raketten.

Israël voert ook al dagenlang luchtaanvallen uit op Hamasdoelen in de Gazastrook.

De Britse BBC meldt dat de Palestijnse Hamas een staakt-het-vuren is overeengekomen met Israël, met behulp van Egyptische bemiddelaars. Later vanmorgen zou Hamas het bestand officieel afkondigen.

Hamas zou toegezegd hebben de raketaanvallen te stoppen, als Israël ook de luchtaanvallen staakt.

Israël heeft de afgelopen dagen troepen en tanks naar het grensgebied met de Gazastrook gestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl