NOS NieuwsAangepast

Brits plan voor rebellenleger Syrië

De hoogste Britse militair heeft twee jaar geleden voorgesteld om een 100.000 man sterk Syrisch rebellenleger op te leiden dat de macht in Syrië over moest nemen. Dat heeft het BBC-programma Newsnight onthuld.

Het plan werd voorgelegd aan de Britse premier Cameron en aan de hoogste Britse en Amerikaanse veiligheidsadviseurs, maar werd terzijde geschoven omdat het te riskant was, zegt Newsnight. De Britse regering wil niet reageren.

Bloedvergieten voorkomen

De inmiddels gepensioneerde militair, Lord David Richards, was ervan overtuigd dat door zijn plan massaal bloedvergieten onder Syrische burgers kon worden voorkomen.

Het rebellenleger zou uit "gematigde" Syrische rebellen moeten bestaan, die op bases in Turkije en Jordanië zouden moeten worden opgeleid. Voor het rekruteren, bewapenen en trainen zou een internationale coalitie gevormd moeten worden.

Naar Damascus

Richards dacht daar een jaar voor nodig te hebben. Het leger zou daarna onder luchtdekking van vliegtuigen van westerse landen en Arabische landen naar Damascus opmarcheren.

In de tussentijd zou een Syrische regering in ballingschap worden gevormd, die na de verdrijving van het bewind van Assad de macht over zou nemen.

Risico's en kosten

De Britse defensiespecialist Michael Clarke zei tegenover de BBC dat het plan had kunnen werken. Gezien de risico's en de kosten die ermee gemoeid waren, begrijpt hij dat het plan werd afgewezen.

Het is niet duidelijk of Turkije en Jordanië van het plan op de hoogte waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl