VS houdt alle JSF's aan de grond

Het Amerikaanse leger heeft besloten alle F-35 straaljagers voorlopig aan de grond te houden. Het gaat om 97 toestellen. Het besluit volgt op een brand in een van de zogenoemde Joint Strike Fighters , anderhalve week geleden.

Een dag na het incident werd al besloten om 26 toestellen van het type F-35A niet te laten vliegen. Kort daarna mochten ze weer gebruikt worden, omdat het om een losstaand incident zou gaan.

Het onderzoek naar de brand heeft sindsdien niets opgeleverd. Om die reden heeft het leger nu besloten om alle vliegtuigen niet meer te gebruiken totdat uitgebreider onderzoek duidelijkheid geeft.

Nederlandse testtoestellen

Ook de twee Nederlandse testtoestellen blijven aan de grond. Zij zaten al niet in het reguliere vluchtschema. Eén JSF staat voor onderhoud op de luchtmachtbasis Eglin in Florida, aan het andere worden aanpassingen gedaan op de luchtmachtbasis Hill in Utah.

Op 23 juni vloog een JSF in Florida in brand op het moment dat de piloot op het punt stond om weg te vliegen. De piloot bleef ongedeerd.

Het was niet het eerste incident met de Joint Strike Fighter, waarvan Nederland er 37 heeft besteld. Vorige maand was er een olielek, dat eveneens leidde tot inspecties van alle F-35's.

De F-35's die Nederland heeft besteld worden waarschijnlijk vanaf 2019 geleverd. Ze vervangen de F-16's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl