NOS NieuwsAangepast

Hoofdkwartier Dutchbat nu museum

Het voormalige hoofdkwartier van Dutchbat in Potocari, in Srebrenica, wordt een museum. Dat meldt vredesorganisatie PAX (voorheen IKV Pax Christi). Het gebouw wordt grondig gerenoveerd, met financiële hulp van de Nederlandse ambassade in Sarajevo en de Nederlandse ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken.

Veteranen van Dutchbat helpen mee met het herstel van een wachttoren op het terrein en een observatiepost die in de bergen staat. Verder komt er een tentoonstelling met onder meer foto's die toen door Nederlandse blauwhelmen zijn gemaakt. Ook worden er verhalen en verklaringen van Dutchbatters getoond.

Verschillende visies

In het voormalige hoofdkwartier wordt een aantal ruimtes ingericht zoals in 1995. In juli van dat jaar liepen Bosnische Serviërs de enclave Srebrenica onder de voet. Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat was niet in staat om de moord op duizenden Bosnische moslims te voorkomen.

PAX wil met het project belangrijke informatie over Srebrenica verzamelen en toegankelijk maken. De organisatie zegt dat het niet gaat om een zoektocht naar de ultieme waarheid, maar om conflicterende verhalen en visies naast elkaar te presenteren.

Met het project is bij elkaar een miljoen euro gemoeid. De voorbereidingen voor de renovatie zijn vorige maand begonnen. Uiterlijk over twee jaar wordt het museum opengesteld voor bezoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl