NOS NieuwsAangepast

NAM doet aangifte tegen activist

Gaswinningsbedrijf NAM heeft aangifte gedaan tegen activist John Lanting. Lanting, van de actiegroep Schokkend Groningen, zou medewerkers van het bedrijf hebben bedreigd.

"We begrijpen best dat actiegroepen aandacht vragen voor hun standpunten, maar er zijn grenzen", zegt de NAM. Schokkend Groningen verzet zich tegen de gaswinning in het gebied, die geregeld aardschokken veroorzaakt.

De politie bevestigt dat de aangifte is binnengekomen en dat de man is verhoord.

Achteruitkijkspiegel

RTV Noord heeft het proces-verbaal van dat verhoor in handen. Daaruit blijkt volgens de regionale omroep dat de politie een groot aantal gevallen van bedreiging onderzoekt.

In sms'jes en e-mails zou Lanting hebben gezegd dat hij de NAM in brand steekt als het bedrijf niet stopt met de gaswinning. Ook zou een medewerker te horen hebben gekregen dat hij "maar goed in de achteruitkijkspiegel moest kijken".

Zwijgrecht

Tijdens het verhoor beriep Lanting zich volgens RTV Noord op zijn zwijgrecht. Tegen de omroep zegt de activist dat hij niets verkeerd heeft gedaan. "Wij handelen uit noodweer, omdat in Groningen sprake is van een noodsituatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl