Google NL: 4200 verwijderverzoeken
Door NOS-techredacteur Rachid Finge
Google Nederland heeft tot nu toe 4209 keer het verzoek gekregen om resultaten uit zijn zoekmachine te verwijderen. Dat heeft een woordvoerder gezegd tegen de NOS. Google heeft ons bovendien laten weten dat een NOS-artikel over Europa voortaan moeilijker vindbaar is.
Sinds een maand kunnen mensen bij Google aangeven dat ze zoekresultaten over zichzelf verwijderd willen zien, bijvoorbeeld omdat die resultaten onjuist of irrelevant zijn. Die mogelijkheid is ontstaan door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, dat oordeelde dat mensen een fundamenteel recht hebben om vergeten te worden.
Het is aan Google om te oordelen of een verzoek voor verwijdering wordt gehonoreerd. In hoeveel gevallen dat is gebeurd, is niet bekendgemaakt. De 4209 verzoeken omvatten in totaal 16.589 URL's.
Journalisten
Britse journalisten klaagden gisteren over verwijderde zoekresultaten. Zo meldt een economieredacteur van de BBC dat een kritisch artikel uit 2007 over Stan O'Neal, de voormalig voorzitter van Merrill Lynch, niet langer vindbaar is in Europese versies van Google Search. De krant The Guardian schrijft dat drie artikelen over de controversiële oud-scheidsrechter Dougie McDonald niet langer in Google staan.
Het NOS-artikel dat moeilijker vindbaar is via Google bevat namen van mensen die vertellen wat Europa voor hen betekent. Mogelijk heeft één van hen een verzoek tot verwijdering gedaan. Het artikel is niet helemaal onvindbaar, maar blijft alleen verborgen als op bepaalde woorden (waarschijnlijk één van de namen) wordt gezocht. Google zegt niets over wie verzoeken tot verwijdering indienen en wat de overwegingen zijn om een zoekresultaat wel of niet te verwijderen.
Bij de Britse voorbeelden ligt het voor de hand om te denken dat O'Neal en McDonald achter de verwijderingen zitten, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Ook iemand die in een voetnoot van een artikel wordt genoemd, kan een verzoek tot verwijdering indienen.
Expres?
Sky News speculeert dat Google expres rigoureus te werk gaat. Door ook zoekresultaten te verwijderen die relevant zijn, zou de Europese uitspraak over het recht om vergeten te worden belachelijk worden gemaakt. Google is tegenstander van de uitspraak, omdat die censuur zou kunnen veroorzaken.
Wie op een zoekpagina van Google komt met verwijderde resultaten, krijgt daarvan onderaan de pagina een melding. Welke zoekresultaten zijn verwijderd kan de bezoeker niet zien.