NOS NieuwsAangepast

Van der Laan overweegt beroep

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam zegt dat de gemeente de uitspraak van de rechter bestudeert en overweegt op sommige punten in hoger beroep te gaan. Hij reageerde tijdens een persconferentie op de uitspraak van de bestuursrechter over Zwarte Piet.

Van der Laan benadrukte dat hij al een paar jaar probeert te bemiddelen in het sociale debat over Zwarte Piet. Hij hecht er waarde aan dat het een feest voor iedereen moet blijven. Daarom wil hij proberen om tot een gemeenschappelijke oplossing te komen.

"In dat opzicht vind ik mijn besluit consequenter dan het vonnis van de rechtbank. Want ik ben zo ongeveer begonnen met te zeggen dat dit een maatschappelijk probleem is, dat je maatschappelijk moet oplossen en niet juridisch. Daarom is het misschien goed dat daar in hoger beroep naar wordt gekeken."

Stapsgewijze verandering

De burgemeester wil ook vasthouden aan een stapsgewijze en geleidelijke verandering van Zwarte Piet. Tijdens de intocht van 2013 zorgde dat al voor een aantal veranderingen. "Zo was Zwarte Piet minder zwart en minder knecht, hadden pieten niet uitsluitend kroeshaar en rode lippen, en droegen ze geen oorringen."

Onrechtmatig

De Amsterdamse bestuursrechter stelde vanochtend dat de gemeente de belangen in deze kwestie beter en zorgvuldiger had moeten afwegen. De burgemeester krijgt nu zes weken de tijd om opnieuw over de vergunning te oordelen. De bestuursrechter noemde Zwarte Piet een racistisch fenomeen, dat in strijd is met internationale verdragen.

Na de uitspraak was in de rechtbank gejuich te horen. "Het hart ging leven voor al die zwarte mensen in Nederland", zei Berryl Biekman, voorzitter van het Platform Landelijk Slavernijverleden. Zij maakt deel uit van de groep die de zaak bij de rechter aanhangig maakte.

Ze ziet het als een belangrijke uitspraak, na een strijd van 38 jaar. "Dit is goed, want de rechtbank heeft gezegd dat Zwarte Piet racistisch is. En racisme moet je uitroeien en daar heeft de Nederlandse staat een verantwoordelijkheid in."

Alleen Amsterdam

De uitspraak van vanochtend ging alleen over de intocht van vorig jaar in Amsterdam, en niet over het sinterklaasfeest in de rest van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl