NOS NieuwsAangepast

Asscher: zakelijke "Piet-discussie"

Minister Asscher hoopt dat de discussie over de rol van Zwarte Piet zakelijk wordt gevoerd, waarbij mensen rekening houden met elkaar. Hij zei dat in een reactie op de rechterlijke uitspraak over de intocht van Sinterklaas in Amsterdam.

De rechter in Amsterdam oordeelde vanmorgen dat burgemeester Van der Laan de bezwaren tegen de figuur Zwarte Piet niet genoeg heeft laten meewegen in zijn besluit om een vergunning voor de intocht te verlenen.

Geen racist of aansteller

Asscher wil niet inhoudelijk op de uitspraak reageren en vindt het verstandig dat de gemeente Amsterdam die nu zorgvuldig bestudeert. Maar hij zegt wel dat niet iedereen die mooie herinneringen heeft aan Zwarte Piet nu een racist is. "En het is ook niet zo dat als je je gekwetst voelt door die figuur, je moet worden weggezet als een aansteller."

Asscher zegt dat nu door een aantal maatschappelijke organisaties wordt nagedacht over de invulling van het feest en dat de uitspraak het belang daarvan benadrukt. "Ik ga na de zomer met een groot aantal maatschappelijke organisaties om tafel, omdat ik benieuwd ben naar de oplossingen die ze voorstellen en ik wil weten of ze er gezamenlijk uit komen."

Feest van samenleving

De minister van Sociale Zaken benadrukt nog eens dat het sinterklaasfeest niet van bovenaf moet worden opgelegd, omdat het een feest is van de samenleving. "Tegelijkertijd is ook nu weer duidelijk dat het gevoelig ligt in de samenleving."

Toen de Zwarte Piet-discussie eind vorig jaar op zijn hoogtepunt was, liet Asscher al weten dat hij hoopt dat het feest zich zo ontwikkelt dat niemand zich meer gekwetst hoeft te voelen. "Vroeger werd gedreigd dat kinderen in de zak mee naar Spanje zouden worden genomen, en dat is ook niet meer zo. Sinterklaas moet een feest voor iedereen blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl