NOS NieuwsAangepast

Luchtmachtsquadron vloog onveilig

Een transportsquadron van de Koninklijke Luchtmacht heeft de afgelopen jaren veiligheidsregels overtreden. Vliegers van de vier Herculestransportvliegtuigen van de Vliegbasis Eindhoven voldeden bij uitzending niet altijd aan de eisen die daaraan worden gesteld. Er kan niet worden uitgesloten dat er bij bepaalde vluchten onbevoegde en onervaren vliegers zijn ingezet, schrijft de Onderzoeksraad.

De oorzaak was de grote werkdruk. Er moest een groot aantal missies tegelijkertijd worden uitgevoerd, zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De 43 vliegers van het 366 Squadron worden ingezet voor luchttransporten, medische evacuatievluchten en trainingsvluchten. Daarnaast staan ze permanent standby voor de Verenigde Naties en hulpverlening bij natuurrampen.

Klokkenluider

De Onderzoeksraad voor Veiligheid werd ingeschakeld na klachten van een klokkenluider. Die had in 2011 negentien meldingen gedaan over onveilige situaties in de periode 2009-2010.

De meldingen gingen over onveilig opstijgen en landen in een missiegebied, het ontbreken van actuele vliegkaarten en het verkeerd afwerpen van parachutisten en lading. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid doen dit soort problemen zich nu niet meer voor.

Aanbeveling

De Onderzoeksraad vindt dat Defensie ervoor moet zorgen dat binnen de Koninklijke luchtmacht een open cultuur ontstaat. "Primair moet het zo zijn dat je naar je baas kunt stappen en dat je open oor krijgt voor problemen die je eventueel hebt ontmoet of fouten die gemaakt zijn. Dan moet in een blaamvrije cultuur kunnen gebeuren", zegt voorzitter Joustra van de Onderzoeksraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl