NOS NieuwsAangepast

Seselj eist 12 miljoen van Tribunaal

Door correspondent Joost van Egmond

De Serviër Vojislav Seselj, die al bijna twaalf jaar vast zit op verdenking van oorlogsmisdaden, eist een schadevergoeding van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Seselj vindt dat hij recht heeft op twaalf miljoen euro wegens onrechtmatige detentie.

De Serviër meldde zich in 2003 vrijwillig in Den Haag voor de rechtszaak wegens oorlogsmisdaden in Servië, Kroatië en Bosnië begin jaren negentig. Als zelfbenoemd veldheer zou Seselj een drijvende kracht zijn geweest achter het verdrijven van niet-Serviërs.

Laptop

De zaak werd een van de langst slepende procedures uit de geschiedenis van het tribunaal. Seselj beklaagde zich over iedere stap in de zaak, van de juiste vertaling van documenten tot de laptop die het tribunaal hem ter beschikking stelde. Meermalen ging hij in hongerstaking. De aanklagers pasten geregeld de aanklacht aan. Ook dat leidde tot vertraging. De zaak begon uiteindelijk pas echt in 2007.

Afgelopen najaar werd een uitspraak verwacht, maar op het laatste moment werd een rechter vervangen: die was volgens Seselj bevooroordeeld en moest daarom verdwijnen. Een nieuwe rechter is zich nu al maandenlang aan het inlezen in de zaak, een dossier van tienduizenden pagina's.

Vrijlating?

Intussen wordt druk gespeculeerd over Seselj's mogelijke vrijlating. Omdat de kans klein is dat zijn straf langer uitpakt dan de elf-en-een-half jaar die hij al vastzit, overweegt het tribunaal hem tijdelijk naar huis te sturen.

Seselj eist echter dat het proces wordt afgerond. Pas dan wil hij vertrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl