NOS NieuwsAangepast

"Pietenuitspraak is een verlossing"

Tegenstanders van Zwarte Piet zien de uitspraak van de rechter in de zaak over de Amsterdamse sinterklaasintocht als een belangrijke overwinning. De rechter verbood Zwarte Piet niet, maar noemde het wel een racistisch fenomeen, dat in strijd is met internationale verdragen.

De rechter deed vanmorgen uitspraak over de vraag of de gemeente de vergunning voor de sinterklaasintocht vorig jaar had moeten weigeren. De burgemeester moet binnen zes weken opnieuw over de vergunning oordelen.

Barryl Biekman, voorzitter van het Platform Landelijk Slavernijverleden, is blij met de het oordeel van de rechter. Na de uitspraak juichten de aanwezige tegenstanders. "Ik juichte ook," zegt Biekman, "Het mocht eigenlijk niet, maar het was een verlossing. Ik ben zo blij!"

Belangrijke uitspraak

Hoewel Zwarte Piet niet verboden is, ziet Biekman het toch als een belangrijke uitspraak, na een strijd van 38 jaar. "Dit is goed, want de rechtbank heeft gezegd dat Zwarte Piet racistisch is. En racisme moet je uitroeien en daar heeft de Nederlandse staat een verantwoordelijkheid in."

"Dus mocht het doorgaan, dan betekent het dat de Nederlandse staat, inclusief alle lokale overheden, medeverantwoordelijk is voor het in stand houden van racisme in dit land."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl