NOS NieuwsAangepast

Westerse jihadisten makkelijk VS in

Rechtstreekse vluchten naar de VS moeten beter worden beveiligd, omdat westerse jihadisten nu te makkelijk naar de VS kunnen reizen. Dat valt af te leiden uit uitspraken die president Obama deed voordat hij vandaag luchthavens vroeg beter op te letten.

"We zien hoe Europeanen naar Syrië en nu ook Irak reizen. Ze doen daar oorlogservaring op en komen dan terug", zei Obama vorige week bij het ABC-programma This Week. "Zij hebben Europese paspoorten en hebben dus geen visum nodig om naar de VS te komen."

Het ABC-programma verbond Obama's waarschuwing aan de naderende Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag op 4 juli, maar anonieme functionarissen zeggen dat er geen specifieke dreiging is. Het zou gaan om een gevaarlijke trend.

Dodelijke aanslag

Terrorisme-experts schatten dat er duizenden Europeanen in Syrië vechten, onder wie honderden uit Frankrijk, Groot-Brittannië en België. Daarnaast zouden nog een honderdtal Amerikanen jihadist zijn geworden.

"We hoeven er maar één of twee te missen om een bijzonder dodelijke aanslag hier in de VS te hebben", zei het Republikeinse Congreslid Peter King in reactie op Obama's uitspraken. "Elk van deze mensen kan een aanslag uitvoeren zoals waar ze nu voor trainen in Syrië."

Volgens King doet een aantal vliegvelden met directe vluchten naar de VS te weinig. "Enkele luchthavens hebben niet voldoende beveiliging. Ik kan niet in details treden, maar daar maken we ons echt zorgen over."

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid laat in een reactie weten dat er met de VS wordt overlegd over de beveiliging op Schiphol. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid gaat ervan uit dat de maatregelen hier al afdoende zijn.

Beruchte bommenmaker

Wat de situatie nog eens extra gevaarlijk maakt, is dat een gevaarlijke al-Qaida-cel uit Jemen contact heeft gelegd met de strijders in Syrië. De Jemenitische tak staat bekend als extreem bomgevaarlijk.

Bommenmaker Ibrahim Hassan al-Asiri uit Jemen is berucht vanwege zijn innovatieve ontwerpen. Zo zat hij achter de onderbroekbom die in 2009 bijna een vlucht van Schiphol naar Detroit uit de lucht haalde. Een jaar later werden er bompakketten uit Jemen aan boord van Amerikaanse vrachtvliegtuigen gevonden. Het vrachtverkeer was daardoor lange tijd ontregeld.

Diffuus

Momenteel zou de al-Qaida-tak werken aan een bom die bijzonder moeilijk is op te speuren, bijvoorbeeld doordat hij niet van metaal is gemaakt en in het lichaam is ingebracht. Metaaldetectoren en fouilleren zouden daartegen niet zijn opgewassen.

Eind vorige maand werd het Amerikaanse Congres in een geheime hoorzitting bijgepraat over de dreiging. Achteraf zei het Republikeinse Congreslid Mike Rogers: "Ik zit al tien jaar in de Inlichtingencommissie, maar de situatie was nog nooit zo ernstig, zo diffuus en met zoveel verschillende dreigingen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl