NOS NieuwsAangepast

EU-Hof geeft In 't Veld gelijk

De Europese Unie moet meer openheid geven over een vertrouwelijk document over de onderhandelingen tussen de EU en de Verenigde Staten. Dat heeft het Europees Hof in Luxemburg bepaald.

Het gaat om een document over het verstrekken van Europese bankgegevens aan de VS. Het arrest is een belangrijke overwinning voor D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld. Zij vecht al jaren voor meer transparantie in Europa en had om openbaarmaking van het document gevraagd.

Terrorisme

De zaak draait om de onderhandelingen over het zogenoemde SWIFT-akkoord dat in 2010 in werking trad. Daarin is de uitwisseling van bankgegevens van Europese burgers geregeld. Washington zegt dat de gegevens van belang zijn in de strijd tegen terrorisme.

In 't Veld vroeg een document over de onderhandelingen bij de EU-lidstaten op, maar die gaven haar maar een deel. Veel passages waren gecensureerd. Daarop stapte de D66-Europarlementariër naar het Gerecht van de EU.

Dat bepaalde dat de lidstaten niet alles uit het document bekend hoefden te maken, maar dat ze wel moeten aangeven wat daar de reden voor is. Dat was onvoldoende gebeurd. De lidstaten gingen tegen de uitspraak in beroep.

Geen beroep

Het EU-hof heeft het vonnis van het Gerecht nu bekrachtigd. Tegen het arrest kan niet in beroep worden gegaan.

Dat betekent niet dat In 't Veld het document meteen in handen krijgt. De lidstaten moeten daar opnieuw over beslissen, maar moeten wel rekening houden met het arrest van het Hof.

Op haar website reageert In 't Veld verheugd: "Dit is een grote overwinning, het Hof spreekt duidelijk uit dat transparantie een voorwaarde is voor een echt democratisch Europa. De Europese Unie moet zich ontwikkelen van een Europa van diplomaten, discretie en geheimhouding naar een Europa van burgers, openbaarheid van bestuur en vertrouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl