NOS NieuwsAangepast

R'dam bouwt nieuwe gasterminal

De haven van Rotterdam krijgt een LNG-terminal voor kleinschalig gebruik . Zo wil de Rotterdamse haven een impuls geven aan het gebruik van vloeibaar gas (LNG) als brandstof voor de transportsector in Nederland en Noordwest-Europa. De terminal wordt gebouwd door Vopak en Gasunie. Met de nieuwe terminal kan LNG worden gebruikt als brandstof voor schepen, veerboten, vrachtwagens en de industrie.

Nieuwe regels

Vopak en Gasunie verwachten dat LNG steeds vaker als brandstof zal worden gebruikt omdat er vanaf 2015 nieuwe regels gelden voor uitstoot op zee. "Door LNG als brandstof te gebruiken, kunnen binnenvaartschepen, coasters, veerboten en ook zware vrachtwagens hun uitstoot tot 20% terugbrengen."

Op de Maasvlakte in Rotterdam staan al drie enorme LNG-tanks, waar het gas wordt opgeslagen. Die tanks zijn twee jaar geleden voor 1 miljard euro gebouwd. Maar omdat het Russische gas op dit moment veel goedkoper is staan de tanks vrijwel leeg.

Alternatief

LNG wordt steeds vaker genoemd als alternatief voor het gas uit Rusland. Vloeibaar gas heeft als voordeel dat het niet via pijpleidingen naar Nederland hoeft te komen. Het wordt onder andere in het Midden-Oosten uit de grond gepompt. Daarna wordt het afgekoeld tot min 162 graden Celsius. Het gas is dan vloeibaar en 600 keer zo klein. Zo kan het per schip worden vervoerd.

Investeringen

Het vloeibare gas dat nu naar Nederland komt wordt voornamelijk opgepompt in Qatar. Daar staat een van de grootste fabrieken ter wereld om gas vloeibaar te maken. Minister Kamp verwacht dat veel vloeibaar gas in de toekomst ook uit de Verenigde Staten zal komen. Daar wordt nu veel schaliegas uit de grond gehaald waardoor de gasprijs laag ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl