NOS NieuwsAangepast

"5% ongewenst gedrag bij sporten"

Een op de twintig jongeren heeft in het verleden te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag bij sportclubs. Dat blijkt uit een onderzoek van vier Belgische universiteiten (.pdf). Sportkoepel NOC*NSF was een van de opdrachtgevers.

Aan het onderzoek deden 4000 Nederlanders en Vlamingen mee. Alle ondervraagden zijn volwassen en zijn gevraagd naar ervaringen uit hun jeugd. De uitkomsten slaan op de periode tussen begin jaren 80 en 2000.

Verkrachting

De onderzoekers hebben 5 procent van de meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag gekwalificeerd als ernstig. Het gaat met name om ongewenste aanrakingen en seksueel getinte opmerkingen. Één procent is bij de sportvereniging verkracht, nog eens anderhalf procent heeft een poging tot verkrachting meegemaakt.

Het is onduidelijk wat de cijfers zeggen over de huidige verspreiding van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij sportverenigingen. "We vonden het onmogelijk om kinderen zelf te bevragen over mogelijk traumatiserende gebeurtenissen in de sportomgeving. (...) Er zit dus vertraging op de cijfers." De onderzoekers zeggen dat veel sportbonden initiatieven hebben genomen om misbruik en wangedrag tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl