NOS NieuwsAangepast

Zes jaar cel en tbs voor Frank R.

De rechtbank in Assen heeft de man die terechtstond in de Cuijkse zedenzaak veroordeeld tot zes jaar cel en tbs. De rechtbank acht Frank R. schuldig aan verkrachting, ontucht met minderjarigen en onttrekking aan het ouderlijk gezag. Ook moet hij zijn slachtoffers in totaal 39.000 euro betalen.

Frank R. was aangeklaagd voor het misbruiken van zeker elf meisjes. Honderden anderen heeft hij via internet aangezet tot seksuele handelingen voor de webcam. Volgens de rechter had R. moeten weten dat zijn slachtoffertjes tegen hun zin handelden. Hij noemde de seksuele handelingen die de meisjes moesten verrichten "van een aard en een omvang die bepaald niet past bij hun leeftijd".

Ook wees de rechter op het grote leeftijdsverschil tussen de 49-jarige R. en de minderjarigen.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Justitie had tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Volgens het Openbaar Ministerie is R. verminderd toerekeningsvatbaar en heeft hij een voorkeur voor extreme vormen van seks.

R.'s advocaat wilde maximaal vier jaar gevangenisstraf en tbs voor zijn cliënt, omdat die in de media al genoeg gestraft zou zijn. De rechter wees dat verweer af. "De publiciteit doet recht aan de zaak", zei hij. De rechtbank was wel tevreden over de coöperatie van R. Hij heeft openheid van zaken gegeven en meegewerkt aan het onderzoek.

"Ruige seks"

De Cuijkse zedenzaak kwam in oktober aan het licht. R. zat toen al maanden vast omdat hij werd verdacht van ontucht met een meisje van 12 uit Middelstum. Ook dat meisje kende hij van chatboxen. Daar deed R. zich altijd voor als jongen van 18. Hij gebruikte meerdere mailadressen en nicknames om niet op te vallen.

R. nam de webcamsessies met zijn slachtoffertjes op. Meisjes die zich tegen zijn fantasieën en wensen verzetten, dreigde hij met verspreiding van de beelden. Met twee meisjes van 12 en 14 heeft R. naar eigen zeggen "ruige seks" gehad, waarbij de meisjes werden vastgebonden en met voorwerpen werden misbruikt.

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie is tevreden met de uitspraak, maar gaat het vonnis nog wel bestuderen. Of R. en zijn advocaat in beroep gaan, is nog niet bekend. De twee gaan het vonnis eerst samen bespreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl