NOS NieuwsAangepast

"Saudische troepen naar grens Irak"

Saudi-Arabië stuurt 30.000 militairen naar de grens met Irak, omdat het Iraakse leger het grensgebied onbewaakt heeft achtergelaten. Dat meldt al-Arabiya. De grens zou moeten worden beschermd tegen aanvallen van jihadistische strijders.

De Saudische televisiezender heeft een video in handen waarin een Iraakse officier zegt dat ongeveer 2500 militairen het grensgebied met Saudi-Arabië en Syrië hebben verlaten. De regering van premier Maliki zou daartoe het bevel hebben gegeven.

"Geen idee"

De Iraakse militairen zitten in een woestijn, ten oosten van de stad Karbala. Het grensgebied zou nu niet meer worden bewaakt.

De officier zegt in de video dat de militairen geen idee hebben waarom ze het grensgebied moesten verlaten. Er zou geen sprake zijn geweest van directe dreiging.

Leger ontkent

Het Iraakse leger ontkent dat het zich heeft teruggetrokken en noemt de berichtgeving van al-Arabiya "onjuist". Een woordvoerder zegt dat het grensgebied nog volledig in handen is.

De afgelopen weken is de militante terreurgroep ISIS, samen met andere soennitische groepen, in het noorden en westen van Irak aan een opmars bezig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl