Amerikanen al jaren in Somalië
Er zijn al jaren Amerikaanse militairen in Somalië. Dat bevestigen militaire bronnen aan het Britse persbureau Reuters. Het zou gaan om een wisselende groep van zo'n 120 adviseurs en trainers.
President Obama maakte in januari bekend dat er in oktober een groep militaire trainers en adviseurs naar Somalië was gereisd. Dat werd toen gebracht als de eerste Amerikaanse uitzending naar het land sinds het beruchte Black Hawk Down-incident in 1993. Nu blijkt dus dat er al eerder Amerikanen in het land waren.
Vredesmissie
President Clinton trok de Amerikaanse troepen terug uit Somalië na een desastreus verlopen aanval op een Somalische krijgsheer. Daarbij werden twee Black Hawk-helikopters uit de lucht geschoten en kwamen achttien Amerikaanse militairen om het leven. Televisiebeelden van de gelynchte militairen schokten destijds de wereld.
Volgens Reuters keerden de Amerikanen in 2007 terug naar het land, om steun te geven aan de vredesmissie van de Afrikaanse Unie. De Amerikanen steunden de 22.000 militairen uit landen als Uganda, Kenia en Ethiopië. Het zou onder meer gaan om Amerikaanse commando's en communicatiespecialisten.
Banden aanhalen
De Amerikanen worden volgens de bronnen door het hele land ingezet. Waar ze precies zijn gelegerd, wilden de bronnen uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen.
Volgens Reuters bewijst de Amerikaanse aanwezigheid dat Washington de banden met Somalië weer wil versterken. Zo werkt het nieuwe detachement voor het eerst direct weer samen met het Somalische leger, in plaats van met de Afrikaanse Unie.
De VS denkt er ook aan weer aan ambassadeur aan te stellen voor het land, dat sinds begin jaren 90 in een burgeroorlog is verwikkeld. Uit veiligheidsoverwegingen zal een nieuwe ambassadeur voorlopig vanuit een ander land opereren.