NOS NieuwsAangepast

Opnieuw aanvallen Gaza-Israël

Israël heeft vannacht opnieuw doelen aangevallen in de Gazastrook. Ook vanuit Gaza kwamen gisteravond laat weer raketten neer op Israëlisch grondgebied.

Het Israëlische leger zegt dat in Gaza onder meer wapenopslagplaatsen en verborgen raketwerpers doelwit waren.

Palestijnse bronnen zeggen dat in het noorden van Gaza zeker 10 burgers gewond zijn geraakt. Een vrouw zou in levensgevaar zijn.

Rubberkogels

In Oost-Jeruzalem was het gisteravond laat nog altijd onrustig, meldt de Israëlische krant Haaretz. Palestijnse jongeren zouden brandbommen en stenen naar huizen van Joden hebben gegooid.

Ook eerder op de dag waren er op verschillende plekken rellen en botsingen tussen de Israëlische oproerpolitie en Palestijnen. Er raakten tientallen mensen gewond, velen door rubberkogels.

Wraak

De rellen volgen op de dood van een Palestijnse jongen. Hij werd gisterochtend in Oost-Jeruzalem in een auto meegenomen, verklaarden getuigen. Zijn lichaam werd een uur later gevonden bij een bos.

Veel Palestijnen zijn ervan overtuigd dat de jongen is vermoord door Israëliërs, uit wraak voor de recente moord op de drie Israëlische jongeren. De Israëlische politie zegt dat nationalistische Israëliërs achter de moord op de Palestijn kunnen zitten, maar ook Palestijnen.

De jongen wordt vandaag begraven. Palestijnse media melden vanochtend volgens correspondent Monique van Hoogstraten dat er rellen zijn uitgebroken in zo'n beetje alle Palestijnse wijken van Oost-Jeruzalem. "Er wordt gevreesd voor escalatie. Er zal veel politie op de been zijn, is al aangekondigd."

"Ziekmakend"

De Verenigde Staten en de Verenigde Naties hebben de moord op de Palestijnse jongen scherp veroordeeld. Minister Kerry van Buitenlandse Zaken sprak van een ziekmakende daad. Volgens Van Hoogstraten zijn dat heel sterke woorden voor één Palestijnse dode. "Dat is bedoeld om de Palestijnen te laten zien dat hun doden net zo erg zijn als de Israëlische doden."

Volgens de Palestijnse president Abbas zijn Joodse kolonisten verantwoordelijk. Als Israël echt vrede wil, moeten de daders de zwaarst mogelijke straf krijgen, aldus Abbas.

De Israëlische premier Netanyahu, die de moord ook veroordeelde, heeft een onderzoek gelast. Hij riep op tot kalmte en vroeg om vertrouwen in de Israëlische rechtsstaat.

Vergelding

Het Israëlische kabinet overlegt nu al een paar dagen over de reactie op de dood van de Israëlische tieners. "Het kabinet komt er kennelijk niet uit wat het antwoord moet zijn. Ik begrijp dat er een heftig debat is tussen mensen die een harde aanpak willen en mensen die iets terughoudender willen zijn."

De raketten van vannacht zijn volgens Van Hoogstraten geen vergelding voor de vermoorde tieners. "Dat is een direct antwoord op de raketten die vannacht vanuit Gaza op het zuiden van Israël zijn afgevuurd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl