NOS NieuwsAangepast

Nieuwe afspraken voor kernongeval

Nederland, België en Duitsland hebben plannen gemaakt om goed samen te werken na een nucleair ongeluk. Nu zijn er in de Belgische en Duitse grensregio's nog verschillende draaiboeken in het geval van een ongeluk met een kerncentrale. Minister Kamp schrijft aan de Tweede Kamer dat dat verleden tijd is.

Jodiumpillen

Er is afgesproken dat het land waar het ongeluk plaatsvindt, het voortouw moet nemen en maatregelen moet nemen om mensen te beschermen. Dat kan betekenen dat ook mensen in Rotterdam, Eindhoven en Den Bosch jodiumpillen voorgeschreven kunnen krijgen, als er iets misgaat bij een kerncentrale in Borssele of het Belgische Doel.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadde in 2010 aan om maatregelen na een kernongeval af te stemmen te brengen met omringende landen.

Radioactiviteit

Bij een kernongeval of ander grootschalig nucleair incident kan radioactief materiaal in de atmosfeer terecht komen. Om de blootstelling van mensen aan deze radioactiviteit te beperken zouden ook andere maatregelen moeten worden getroffen zoals gemeenschappelijke schuilplaatsen en gemeenschappelijke evacuaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl