NOS NieuwsAangepast

Testpolder overstromingen TU Delft

Door redacteur Heleen Ekker

Er komen steeds meer alternatieven voor de oude vertrouwde zandzak om overstromingen tegen te gaan. Voor het testen van alternatieve waterkeringen werken de TU Delft en de Genietroepen van de Landmacht samen in een grote testpolder in Delft.

Het proefterrein 'Flood Proof Holland' begon op kleine schaal een jaar geleden. Maar de vraag van bedrijven naar het testen van alternatieven bleek zo groot, dat de universiteit heeft besloten de testpolder flink uit te breiden. De officiële heropening is morgenmiddag.

Meer schade

De schade door overstromingen neemt wereldwijd toe, vertelt de Delftse hoogleraar Waterveiligheid Matthijs Kok. Dat blijkt bijvoorbeeld uit gegevens van schadeverzekeraars. De vraag naar oplossingen voor extreme regenval, zoals de afgelopen maanden in landen als Engeland, Bosnië en Servië, neemt dus ook toe.

Het is niet zeker of het aantal overstromingen toeneemt. Maar omdat steeds meer mensen dicht bij elkaar in kwetsbare gebieden zijn gaan wonen, is de schade groter. Het aantal slachtoffers door overstromingen is volgens Kok juist gedaald. Dat komt waarschijnlijk omdat veel wateroverlast van rivieren komt, en dan hebben mensen meer tijd om zich voor te bereiden op het water dan bij een dijkdoorbraak bij de kust.

Innovaties testen

Van oudsher wordt vaak de zandzak gebruikt. Maar die kent ook nadelen: het stapelen is fysiek zwaar werk, de zak is maar één keer te gebruiken en als het water is gezakt, blijkt soms dat het zand is vervuild.

In de testpolder langs de A13 kunnen bedrijven hun innovaties uitproberen. Zo wordt er getest hoe met baggermateriaal nieuwe waterkeringen en beschoeiingen kunnen worden gemaakt, kan er met glasvezelkabels in de grond meer inzicht komen in de vochtigheid van de bodem, en wordt er geoefend met heel grote zandzakken die na een overstroming kunnen blijven liggen, waarna de zak vergaat en er een nieuwe waterkering ontstaat.

Militaire Genie

Bij het maken van het vernieuwde oefenterrein was ook de Militaire Genie betrokken. Nederlandse militairen van de Genie waren vorig jaar ook betrokken bij de bestrijding van de overstromingen bij de Duitse rivier de Elbe.

Niet alleen hebben zij steeds meer kennis van waterproblemen, de militairen van de Genie beschikken ook over grote apparatuur, die is ingezet bij het graven van de Delftse testpolder. Omdat zij steeds vaker samenwerken met de waterschappen, zijn ze ook geïnteresseerd in nieuwe technieken en methodes op het gebied van waterveiligheid.

Particulieren

Producten om het water tegen te houden blijken overigens niet alleen interessant te zijn voor overheden. Ook particulieren, bedrijven en instellingen kopen ze steeds vaker, vertelt projectleider Marjan Kreijns. In Engeland kocht een autofabriek in Londen de boxbarrier na de overstromingen vorig jaar. De makers van de tubebarrier (een soort slang die het water tegenhoudt) zijn in gesprek met Nederlandse tuinders en een museum in Denemarken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl