NOS NieuwsAangepast

Dood jonge Palestijn maakt veel los

De moord op de 16-jarige Palestijnse jongen Mohammed Abu Khdeir maakt een stroom aan reacties los in de Israëlische en Palestijnse media. Ook wereldwijd leiden de ontwikkelingen van de afgelopen dagen tot veel discussie.

Ook Twitter en Facebook lopen over van heftige reacties. Palestijnen verspreiden via Twitter een foto van de jongen, die vanochtend vermoord en verbrand werd gevonden buiten Oost-Jeruzalem.

De Palestijnen houden Israël verantwoordelijk. Ook volgens Palestijnse journalisten en organisaties is het motief achter de moord duidelijk: wraak.

Pro-Palestijnse bloggers beklagen zich daarnaast over de aandacht voor de drie Israëlische jongeren: "2478 Palestijnen ontvoerd, onder wie 412 kinderen sinds het begin van dit jaar."

"Waar zijn de Westerse leiders voor Muhammed Abu Khdeir? #Dubbele standaarden!", zegt een andere activist.

Op Twitter circuleert een lijst met Israëlische reacties die vanochtend verschenen op de sociale media. "Ik hoop dat er nog veel meer van dit soort incidenten zullen volgen". En: "Eén is niet genoeg. Ik hoop dat God ze allemaal uitroeit."

Maandagavond werd in Israël een speciale Facebookpagina gestart nadat de drie Israëlische jongeren werden gevonden. Daar wordt een oproep gedaan aan Israëli's om zichzelf te fotograferen met de tekst "Israël neemt wraak". Er zijn inmiddels honderden foto's binnengekomen. De pagina kreeg tot nu toe 32.642 'likes'.

Er zijn ook gematigde reacties. De familie van één van de drie vermoorde Israëlische jongeren, Naftali Fraenkel, zegt in de Jerusalem Post dat ze het verwerpelijk zou vinden als de Palestijnse jongen is omgebracht uit wraak: "Er is geen verschil tussen bloed en bloed. Moord is moord."

Ook internationaal uiten veel mensen hun zorgen over de explosieve situatie. "Palestijnen en Israël vermoorden elkaars kinderen en dromen van vrede? Onrecht en vrede kunnen niet naast elkaar bestaan."

"Oog om oog mag dan een Bijbels principe zijn, in buitenlandse politiek is het niet houdbaar", schrijft deze twitteraar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl