NOS NieuwsAangepast

"Organon verzweeg risico NuvaRing"

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen gaat onderzoeken of de Nederlandse farmaceut Organon negatieve onderzoeksresultaten van de NuvaRing heeft achtergehouden. Zij reageert daarmee op berichtgeving in De Correspondent.

De Correspondent schrijft dat de NuvaRing wel degelijk een hoger risico op trombose geeft dan andere anticonceptiva, maar dat de farmaceut die informatie binnenshuis hield. Dat zou blijken uit processtukken die zijn gebruikt in een Amerikaanse rechtszaak die de afgelopen maanden diende, aldus de auteur. Onderzoeksresultaten zouden doelbewust zijn achtergehouden. De gegevens van vier vrouwen die in de onderzoeksfase afwijkende, hoge hormoonspiegels lieten zien, werden niet opgenomen in de gebruikte grafieken.

Wettelijke plicht

"Fabrikanten zijn wettelijk verplicht alle gegevens over te dragen aan de overheid", zegt een woordvoerder van het CBG. Daarom gaat het college de grafieken vergelijken met de documenten die de farmaceut destijds heeft overgedragen. "Als blijkt dat er gegevens zijn achtergehouden is het aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg om daar over te oordelen." Het CBG benadrukt dat het om de grafieken van één studie in een serie van meerdere studies gaat.

Teleurgesteld

Het Nederlandse Organon is inmiddels overgenomen door fabrikant MSD. MSD zegt in een reactie op haar website dat zij "de suggestieve berichtgeving van De Correspondent betreurt". Volgens MSD bestaat er "substantieel ondersteunend bewijs voor het veiligheidsprofiel en de werkzaamheid van de NuvaRing,". De fabrikant "staat volledig achter het veiligheidsprofiel van NuvaRing."

Schadeclaims

Vorig jaar verklaarde MSD tegenover de NOS dat er "geen verschil is in trombose-risico bij de NuvaRing in vergelijking met andere anticonceptiva". Trombose is het verstopt raken van een bloedvat, door vorming van een bloedprop.

In november 2013 dienden ruim 2000 Amerikaanse gebruikers een schadeclaim in tegen MSD. Ze verweten de fabrikant dat deze niet duidelijk communiceerde dat het trombose-risico bij de NuvaRing hoger ligt dan bij andere anticonceptiemiddelen.

Bij Lareb, het centrum dat bijwerkingen van geneesmiddelen registreert, werd in januari voor het eerst melding gemaakt van de dood van een vrouw als mogelijk gevolg van NuvaRing-gebruik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl