NOS NieuwsAangepast

Topsalaris zorgbestuurder Haarlem

Het Kennemer Gasthuis in Haarlem heeft mogelijk de wet omzeild om een interim-bestuurder een topsalaris te kunnen betalen. Het ziekenhuis kon dat doen door de man, Maarten van der Vorst, in te huren als interim-adviseur.

Door die andere titel viel hij niet onder de Wet normering topinkomens, die regelt dat bestuurders maximaal 130 procent van een ministerssalaris mogen verdienen. De wet geldt ook voor interim-managers als ze een opdracht hebben die langer dan een half jaar duurt.

Het ziekenhuis bevestigt het bericht van RTL Nieuws dat de bestuurder 384.400 euro kreeg. Dat is 150.000 euro meer dan is toegestaan. Behalve het salaris zou het ziekenhuis ook nog een vergoeding moeten betalen aan het managementbureau Boer en Croon waarvoor de interim-bestuurder werkt. Van der Vorst zou langer dan een jaar voor het ziekenhuis hebben gewerkt.

Reorganisatie

Van der Vorst had onder meer de taak het Kennemer Gasthuis weer financieel gezond te maken. Het ziekenhuis moest flink bezuinigen doordat het minder patiënten had en minder subsidie kreeg van de overheid. Door de reorganisatie verdwenen 250 banen.

SP-Kamerlid Leijten snapt niets van de kwestie. "Er zit een steekje los bij degene die het vraagt en het bestuur van het ziekenhuis is geen knip voor de neus waard dat ze het accepteren."

Misleidend

Leijten wil opheldering van minister Schippers van Volksgezondheid. Schippers schreef eerder dat ze geen reden had om aan te nemen dat het Kennemer Gasthuis zich niet aan de wet zou houden.

Consultancybureau Boer en Croon heeft een gedragscode waarin staat dat vergoedingen 'redelijk en billijk' moeten zijn. In de code staat ook dat Boer en Croon integriteit en respect heel belangrijk vindt en dat het bedrijf niet misleidend wil zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl