NOS NieuwsAangepast

Weerzin moslims tegen terreur stijgt

In landen waar overwegend moslims wonen, groeit de bezorgdheid over islamitisch extremisme, zo blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center.

In veertien landen voerden onderzoekers gesprekken met in totaal ruim 14.000 volwassenen in april en mei van dit jaar. De interviews werden afgenomen voordat de militante soennitische ISIS zijn opmars begon vanuit Syrië in het noorden en westen van Irak.

Midden-Oosten

De ondervraagden in het Midden-Oosten zijn aanzienlijk bezorgder over radicale strijdgroepen dan een jaar geleden. Zo zegt 92 procent van de ondervraagden in Libanon bang te zijn voor extremisme, tegen 81 procent in 2013.

Libanon heeft te maken met een enorme vluchtelingenstroom uit het buurland Syrië waar al jaren een burgeroorlog wordt uitgevochten. Ook in Tunesië, Egypte en Jordanië neemt de ongerustheid over extremisme snel toe.

Al-Qaida

De Palestijnse gebieden scoren het laagst, maar ook hier spreekt 65 procent zich uit tegen moslimextremisme. De bezorgdheid blijkt veel groter in de Gazastrook (waar tot voor kort de radicale Hamas regeerde) dan op de Westoever.

In de landen in het Midden-Oosten wordt ook overwegend negatief gedacht over de bekende extremistische groeperingen als al-Qaida, Hamas en Hezbollah.

Boko Haram

In Nigeria wekt de terreurgroep Boko Haram, bekend van aanslagen en ontvoeringen, grote zorgen bij 82 procent van de ondervraagden uit dat land. De weerzin is precies even groot onder moslims als onder christenen en in vergelijking met vorig jaar vrijwel gelijk gebleven.

Tien procent van de ondervraagden staat positief tegenover de strijd van Boko Haram.

Zelfmoordaanslagen

De steun voor zelfmoordaanslagen als middel om de islam tegen vijanden te beschermen, is de afgelopen tien jaar geleidelijk afgenomen, concluderen de onderzoekers van het Pew Center.

Maar in de Palestijnse gebieden en ook in Bangladesh vindt toch nog bijna de helft van de ondervraagden dat een activist zichzelf met recht mag opblazen voor de goede zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl